Trivsel- och ordningsregler för Brf. Parken i Nybro

Antagen 2023-04-13 av styrelsen i HSB Brf. Parken i Nybro.
Senast reviderad 2024-08-06.

För den gemensamma trevnaden

I flerbostadshus blir man alltid mer eller mindre beroende av varandra. Det gäller att kunna samarbeta och en positiv inställning är en bra förutsättning. Vi både äger, förvaltar fastigheten samt miljön runt om gemensamt. Boendekostnaderna bestäms helt av föreningens faktiska kostnader och framtida underhåll. Aktsamhet och sparande ligger alltså i allas intressen. Styrelsen har tagit fram ordningsföreskrifter för att den gemensamma trevnaden ska bli så bra som möjligt i vår förening.

Vår grundregel är att vi ska ha en bra boendemiljö i vår förening. Alla ska verka för god grannsamverkan och följa föreningens regler och stadgar.

Bostadsrättshavarens skyldigheter

Bostadsrättshavarens rättigheter och skyldigheter framgår av föreningens stadgar, som även finns att läsa mer i detalj på vår hemsida.

Bostadsrättslagen samt gällande stadgar för bostadsrättsföreningen innehåller bestämmelser för vad bostadsrättshavare ska iaktta vid användning av bostaden. Bostadsrättshavaren är skyldig att: “när den använder bostaden iaktta allt som erfordras för att bevara sundhet, ordning och skick inom och utanför huset”.

Underrätta därför vår förvaltare eller fastighetsskötare omedelbart om någon skada uppstått som måste avhjälpas snarast. Med denna information delas även ett infoblad ut om vilket underhållsansvar du har som boende för din egna bostad.

Bostadsrättshavaren måste rätta sig efter de ordningsföreskrifter som föreningen meddelar. Om bostadsrättshavaren inte följer föreskrifterna kan nyttjanderätten tillslut förverkas.

Tillträde till bostaden

Den underhållsplikt som åligger bostadsrättshavaren förutsätter att föreningen skall ha möjlighet att övervaka att den iakttas. Föreningen har därför rätt att få tillträde till bostaden. Föreningen har vidare rätt till tillträde när det är nödvändigt för att utföra reparationer eller annat arbete som det åligger föreningen att utföra.

Andrahandsuthyrning

Planerar du att hyra ut din bostad måste du ansöka om tillstånd i god tid av styrelsen. Det är inte tillåtet att hyra ut i andra hand utan ett tillstånd och kan innebära att nyttjanderätten för bostaden förverkas och tvångsförsäljning kan ske. Det är inte tillåtet att köpa en bostad i syfte att hyra ut den i andra hand. Kontakta förvaltaren för blankett eller hämta den genom HSB portalen. Andrahandsuthyrningar ska alltid sökas om för varje halvår och vid ny hyresgäst.

Balkongen

Håll ordning och reda på balkongerna. Det är förbjudet att:

  • Hänga blomlådor och liknande på utsidan av balkongerna.
  • Grilla på balkongen med kol och gasolgrill.
  • Damma av mattor m.m. från balkongen eller från fönster.
  • Samla skräp som kan dra till sig skadedjur

Brandvarnare

Det är varje medlems ansvar att se till att brandvarnare finns och fungerar i sin bostad.

Förråd

Varje bostad ska ha tillgång till ett (1) tilldelat förråd, uppmärkt med en nummerlapp och vanligtvis med bostaden nummer (1-39, ex. 0039) samt ett matförråd. Det är inte tillåtet att uppta fler än ett förråd. Dörrarna till gemensamma förråd ska hållas låsta. Utrymmena får inte användas till annat avsett ändamål. Det är förbjudet att ställa saker i förrådsutrymmet som inte är innanför stängslade förråd. Det är förbjudet att förvara brandfarliga och kemiska produkter i förråden.

Källargångar/skyddsrum

Det är inte tillåtet att ställa ner saker i källargångar och skyddsrum. Endast cyklar, barnvagnar, rollatorer, sparkar, utemöbler (tillhörande föreningen) får ställas i skyddsrummen.

Ljudnivå

Tänk på att dina grannar kan störas av t.ex. fester, hög musik, högt tv-ljud, hoppande eller stampande på golv eller andra fenomen som avger högre ljud än normalt. Visa särskild hänsyn på kvällar och nätter efter klockan 22:00 och ha även förståelse och tolerans för att grannar stundtals kan låta lite mer. Upplever du ljudstörningar från din granne ska du i första hand gå till grannen och påtala detta. Oftast löses det snabbare på detta sätt då många helt enkelt inte förstår hur mycket vissa ljud lätt fortplanta sig mellan bostäderna och uppfattas som störande.

Markområdet

Aktsamhet ska iakttas med gräsmattor, planteringar, pergola, gemensamma utemöbler och grillar.

Grill

En grill finns till befogande för boende att nyttja vid båda fastigheterna under säsongstider. Akta så den inte står för nära någon brännbart vid användning och var försiktig med tändvätskan. Håll ordentlig uppsikt över grillen tills den kallnat när du grillat klart och rensa den sen på aska och kolrester vid behov. Gallret måste rengöras efter varje användning.

Rastning av husdjur

Rastning av husdjur får inte ske på gräsmattor eller i rabatter. Avföring och urin utgör en sanitär olägenhet.

Fågelmatning

Fåglar får inte matas från balkongen, fönster, fönsterbleck eller på annan plats intill fastigheten.

Matt-/Piskställningar

Rengöring utomhus av mattor m.m. ska göras vid piskställningen och får inte göras på balkongen eller genom fönster.

Parkeringsplats

Parkeringen får inte användas till annat än tillfällig uppställning av personbilar. Endast fordon från boende får parkeras på föreningens parkering. Parkeringen består av 12 platser där det på vissa av dessa finns möjlighet att ladda el/hybridbil.

Postfack

För ändring av namn på ditt postfack så ska du kontakta förvaltaren i föreningen som byter ut namnet eller genom att felanmäla. Vanligtvis så är det mottagare som är folkbokförd och bor i bostaden. Du ska själv inte ändra denna lapp. Har plastskenan eller ”Reklam/Ingen Reklam” gått sönder eller försvunnit så kan dessa även ersättas av förvaltaren.

Rökning är förbjudet i vissa utrymmen

Det är förbjudet att röka i föreningens gemensamma utrymmen, såsom men inte begränsat till: trappuppgångar, tvättstugor, källare och andra gemensamma utrymmen. Tänk dessutom på att hålla avstånd till entréer och att rökning inomhus kan orsaka störningar till dina grannars inomhusmiljö.

Renoveringar

Tänk på att anlita auktoriserade hantverkare vid renovering som omfattar el- och vattenledningar. Vid större renoveringar ska styrelsen meddelas, och gärna dina grannar. Renovera inte för sent på kvällen då höga ljud kan vara störningar för dina grannar.

Badrum

Vid renovering i badrum är det extra viktigt att det görs rätt för att inte orsaka omfattande vattenskador. Ledningarna inom kassetten får inte ändras. De gamla kakelfogarna innehåller asbest som ligger bakom en gipsskiva och de nyare kakelplattorna från början av 2000-talet. Materialet är ofarligt så länge du inte knäcker/borrar i det och frisläpper asbesten. En saneringsfirma behöver anlitas innan renovering påbörjas som berör det gamla kaklet och fogar.

Sopstationer

Alla hushållssopor som kastas i sopstationerna ska vara ordentligt förpackade med dubbelknut. Övriga sopor som glas, tidningar och förpackningar m.m. får inte kastas i sopstationerna för brännbart avfall. Glas, tidningar, kartong, plast samt lättare metall föremål har egna kärl i miljöhuset på Mellangatan 5. Annars hänvisas dessa typer av avfall till återvinningsstationer och centraler. Speciellt större kartonger som snabbt fyller upp kärlen samt plast och metall av grövre sort. Föreningen kan få en straffavgift av Kretslopp Sydost om till exempel sopkärl blir överfyllda eller att lösa saker kastats. Så var noggranna och släng rätt saker på rätt ställen.

Trappuppgångar

Var rädd om trapphusen! Var extra aktsam vid in- och utflyttning då ytskikt och räcken annars kan skadas. Hittar du en skada på trappan eller räcke som skulle kunna bidra till en olycka, gör du en felanmälan. Det är förbjudet att placera saker i trapphuset. Trapphuset är en utrymningsväg och vägen ska vara fri. Att t.ex. ställa sopor utanför bostadsdörren eller oönskad reklam nedanför postboxen bidrar inte bara till ett hinder och dålig lukt, utan även en brandrisk.

Entréingångar

Entrédörrarna är öppna mellan 06.00-18.00, varje dag. Dörrarna ska hållas stängda, men de får såklart vid behov ställas upp medan du exempelvis lastar in eller ut något. Se till att de stängs ordentligt efteråt. Går dörren inte att stänga eller inte låser sig när den bör göra det så gör du en felanmälan.

Tvättstugan

Följ de anvisningar som finns anslagna i tvättstugan, dvs: efter ni har använt tvättstugan rengör tvättmaskinen, ta bort ludd i tumlaren, torka av bänkar, våttorka golvet i tvättstugan och sopa golvet i torkrummet.

Bokning sker digitalt på informationstavlan med din bostadsnyckel eller online via bokningssida med ett nyckeltaggs-ID och lösenord. Var vänlig och respektera tiderna och håll dörrarna stängda.

Ventilation

Ventilationen i föreningen är av typen självdrag och byggdes för det. Inga köksfläktar får direktkopplas på imkanalerna i köket då det kan skapa obalans i luftflöde till andra bostäder. Varje bostad har tilluftsventiler vid och bakom element och fönster. Dessa tilluftsventiler ska inte blockeras eller täppas igen.

Spaltventiler och ventilationsklaff i fönster ska hållas öppna om du har sådana i din bostads fönster. För takfönster under vinterförhållanden där snö ligger ovanpå så ska ventilationsklaffen hållas stängd och istället ska du ombesörja med att vädra 4-5 gånger per dag genom att öppna fönster eller balkongdörr.

Bostäderna är inte byggda för att tvätt ska hängas upp och torka inne i bostaden. Det medför en ökning av luftfuktigheten i bostaden och kan skapa kondens på fönster samt försämra inomhusklimatet. Sörj för god ventilation genom att ha öppet exempelvis balkongdörr eller fönster emellanåt för att vädra ur bostaden.

Rumsgivare i hall

I varje bostad ska det sitta installerat en rumsgivare i hallen som inte ska flyttas. Denna givare mäter temperaturen och luftfuktigheten i din bostad för att sedan trådlöst skicka över uppmätta värden till värmesystemet i fastigheterna. Med hjälp av denna information styrs värmen till bostäderna på ett smartare sätt och alla bostäder hjälps på så sätt tillsammans att reglera värmen.

Skulle du behöva flytta rumsgivaren så kontaktar du förvaltaren i föreningen för instruktioner om placering i din hall.